29 Ekim 2022 Cumartesi

TARİHTE BUGÜN (29 Ekim 1923)

           "Cumhuriyet, düşünceli, bilgili, kültürlü, sağlam vücutlu ve karakterli koruyucular ister."  Mustafa Kemal ATATÜRK

20 Yıl Öncesinden;

29 Ekim’e, Cumhuriyet’e ve Türkiye’ye Bakış

(Gürcistan Gezi Notlarından)

Bugünkü 29 Ekim cumhuriyet kutlaması törenlerine katılamıyorum. Ancak bir yabancı ülkede, bizim almış olduğumuz mesafeyi kazanımlarımızı iyi değerlendirebiliyorum. Bizim ülkemizdeki Demokratik ortam, sistemi beğenmeyenleri Atatürk ve O’nun devrimlerini eleştirip, yok etmek, ülkeyi bölmek isteyenleri, doğusundan-batısına, güneyinden-kuzeyine buralara getirip göstermek gerekiyor. O zaman ülkenin ve kurulan Cumhuriyetin değerini anlayabilirler.

Çok fazlasına gerek yok: Cumhuriyet bir erdemlilik/fazilettir. Onun değerini çok iyi bilmemiz yeterli olacaktır. O zaman O’nu korur ve de geliştirebiliriz. Ve tekrar Büyük önder ve Arkadaşlarının bu en büyük eserleri için yürekten minnet, saygı duyuyorum. Onlar kendileri için yaşamayarak, servet sahibi, Diktatörlük peşinde koşmayarak ülkelerinin geleceği için Cumhuriyeti yaşatmak için sağlam temeller oluşturup kendilerinden sonra gelecek nesiller, bizler ve bizlerden sonrakiler için nesil olarak yaşamlarını feda ettiler. Bu çok büyük bir ülkü! Onun için Cumhuriyete yönelik özellikle aydın/entel takımının yıkıcı, 2.Cumhuriyet özlemleri, Demokratik ortam olmadığı, İstiklal Mahkemelerini ortaya çıkarıp/ısıtıp koymaları, Sevr özlemleri insanı kahrediyor. Gençliğe Hitabe bunun hepsini vurguluyor. İç ve dış düşmanlar, yöneticilerin gaflet ve delaleti...!

Var olan değeri geliştirmek, yerine; birşeyler üretmek yerine, birşeyler yaratmak yerine, kalemlerini/yüreklerini hep olumsuz şekilde kullanıp iğne gibi batırıyorlar. Dönüp baktığınızda onlar gibi Kuruluş yıllarında çok gazeteci/yazar/aydınlar, hep kenar köşede saklanarak Amerika, İngiliz, Fransız hegemonyasını savunuyorlar. İstiklal Mücadelesine inanmıyorlardı. Yaptıkları tek şey konuşmak. Zoru görünce kaçmak, saklanmak ve de teslim olmaktı. Onlar bilmiyorlar, bilmek istemiyorlardı.

Buradan Türkiye’ye, 80 yıl öncesine gidiyoruz. Atatürk’ün Cumhuriyeti bu tür yöneterek, diktatör olabilir, rant elde ederek, sülalesine yakın arkadaşlarına peşkeş çekebilirdi. İşte fark burada, O hala dünyanın 20. yüzyılın en büyük lideri. O’nun çağdaşları hepsi fikirleri/eserleri/ heykelleri ile birlikte yok oldular, yok edildiler. Leninler, Stalinler, Titolar, Maolar, Hitlerler, Mussoliniler ve niceleri... Biz bu lideri yarın 29 Ekim’de yürekten anacağız. Anmalıyız da. Resepsiyonlarda törenlerde değil sadece. Halkın gönlünde, eserlerine sahip çıkarak, yaşatarak!

           (Gürcistan/ Batum - 29 Ekim 2002)

Remzi KOÇÖZ




Hiç yorum yok:

Bu sitede yayınlanan her türlü ses, görüntü, yazı içeren bilgi ve belge, her tür fikri mülkiyet hakkı , tarafıma aittir.
Kaynak götermeden kullanılamaz