3 Kasım 2022 Perşembe

TARİHTE BUGÜN (3 Kasım 2002)

             "Yükselmenin iki türlüsü vardır; birisi, kendi değerine dayanmak, Diğeri başkalarının                            değersizliğine dayanmaktır." (La Bruyere)

GEÇMİŞ ZAMAN GÜNLÜKLERİ

(Arşivden / Ajandamdan Notlar)

3 Kasım 2002 Pazar / Erzurum: Bugün Türkiye’nin 21.yy’daki ilk seçimleri yapılıyor. Bu seçimler Türkiye için farklı bir tablo gösterecek gibi. Bizde göreve çok erkenden 04.00 gibi başlıyoruz. 06.00 gibi oy kullanma başlıyor. Bende 06.25 gibi oyumu kullanıp görevli olduğum 1.Bölgeyi (Yenişehir Bölgesi) dolaşıp, Müdüriyetteki Karargaha intikal ediyorum.

      İl Müdürümüz ve diğer Müdür Yardımcıları ile genel durum değerlendirmesi yapıyoruz. Seçim genelde sakin geçiyor. Tek oy kullanıldığı için izdiham yok, saat 15.00 gibi oy kullanma sonrası tüm sandıklar sayılarak 17.30 gibi İlçe Seçim Kuruluna İntikal ediyor. İlk sonuçlara göre Erzurum’da AKP %60 ile seçimi önde götürürken onu MHP ve DYP izliyor.

      Türkiye geneli açıklamaları ise 19.30 itibariyle TV ekranlarından yansıyor. İlk açıklamalar ışığında R. Tayyip Erdoğan başkanlığındaki AKP tek başına iktidara geliyor. AKP’yi Deniz Baykal’lı CHP, onu da Tansu Çiller’li DYP izliyor. Diğer partiler barajın altında görünüyor. Oranlara gelince; AKP %33,5- CHP %19,5 - DYP %10,5 bu sonuçlar kesin olmayan sonuçlar. Bu sonuçlar saat 21.00 sıralarının %65 sandık sonucuna göre yapılan yorumlar. AKP ve CHP tamam, DYP, MHP, GP, DEHAP %10 barajını zorluyor. Bunlardan en şanslısı olarak DYP görülüyor. Seçim sonuçları Tüm Türkiye de 3 aşağı 5 yukarı anketlerle bu sonuca yakın seslendirilmişti.

      Gelelim Seçimin ilginçliklerine... DSP’den ve onun genel Başkanı Bülent Ecevit’e gelelim... 1973 yılında % 40’larla seçim kazanan, 1977 seçimlerinde de oranını %42’lere yükselten parti 1979 ara seçimlerinde 5/0 kaybeder, 1980 sonrası da yasaklı dönem sonrası parlamentoya giremeyip, istifa ve siyaseti bırakma eşiğine gelir. Daha sonraki seçimlerde parlamentoya giren, 1999 seçimlerinde de %22’lere ulaşan parti bugün 2002’de %1.5’lere geriliyor. Ondan türeyen İsmail Cem’li YTP’de %1.25 ile onu tamamlıyor. Bu hazin bir sonuç 3 yıllık yapılanlar gelişmeler hiçe sayılıyor. İnsanlar vefayı bırakıp tepki olarak farklılık istiyorlar. Sorun ne? Sorun işsizlik, açlık noktasında insanlar yeni umutlar arıyor. Bunun içinde ekonomik bunalımı toparlamaya çalışan iktidar ve ortaklarını sandığa gömüyor.

      Hükümetin 2. ortağı Devlet Bahçeli’li MHP ise %18’lik oy oranını %9’lara düşürüyor. 3. ortak Mesut Yılmaz’lı ANAP ise 1983’lerdeki %40’lardan %4.5‘lara kadar geri geliyor.

      DYP’ye gelince geçtiğimiz seçimlerdeki yakalamış olduğu orana yakın oran yakalama peşinde, baraja takılabilirde, çıkabilirde!

      Refah çizgisine gelince yeni bir parti doğurarak onu tek başına iktidar yaparken Erbakan’ın eski çizgisini sürdüren Saadet Partisi %2,5’lerde kalakalıyor. Diğer gelişmeler HADEP’in devamı olan DEHAP  %7’lerde geziniyor.

      En ilginci ise Cem Uzan’lı Genç Partinin de 3 ay önce kurularak %7’leri yakalaması. Belki bu seçimlerin en ilginç gelişmesi diyebilirim. Diğer partilere gelince onların varlığı toplam %10’ları buluyor. Sonuç olarak Türkiye seçimlerle farklı bir kulvara giriyor.

Bugüne değin yapılan seçimlerin 14.sü olup tek başına kazanılan seçimlerinde 7.sini oluşturuyor. Menderes’li DP’nin 1950-60 arası 3 kez, 1960 sonrası Demirel’li AP’nin 1 kez, 1980 sonrası Özal’lı ANAP’ın 2 kez tek başına iktidara gelmeleri.

      Bu gece %55’lik bir çoğunluğun yanına DYP’nin de barajı geçmesi halinde %65’lik bir olgunun mecliste temsil edileceği ortaya çıkıyor. AKP-CHP’nin girmesi durumunda %45, 3. partinin girmesi durumunda %35’lik irade mecliste temsil edilmeyecek. Bu gece DYP için biraz zor geçecek eğer bu şekilde gerçekleşirse 3/2 çoğunluk 270 olduğundan AKP 300’lerde CHP 150, DYP de 70 milletvekili çıkarabilecek yoksa AKP 350 CHP 190 milletvekili çıkaracak.

      Seçimin ikinci partisi CHP geçtiğimiz seçimlerde baraja çok yakın takılmış. Bir önceki seçimlerde ise kıl payı geçmişti. Bu seçimlerde ise Merkez solu temsilen %19’ları yakalıyor, eski CHP çizgisine kısmen yaklaşarak merkez sol adresi gösteriyor… (-/--)


 

 

Hiç yorum yok:

Bu sitede yayınlanan her türlü ses, görüntü, yazı içeren bilgi ve belge, her tür fikri mülkiyet hakkı , tarafıma aittir.
Kaynak götermeden kullanılamaz