4 Kasım 2022 Cuma

TARİHTE BUGÜN (AKP RÜZGARI)

                AKP RÜZGARI

      Adalet ve Kalkınma Partisi, Refah Partisinin kapatılma süreci sonrası oluşturulan Saadet Partisinde genç jenerasyona liderlik tanınmaması sonucu, yasaklı Erbakan’ın yerine -İstanbul Belediyesinde başkanlığa %25'le gelip 4 yıllık başarı grafiği çizen- R.Tayyip Erdoğan’ın Milli Görüş liderinden icazet almayarak, Belediye Başkanlığından cezaevine, oradan da siyasi yasaklıya dönüşmesi ve mağduriyet sarmalı sonrası; Türkiye siyasi konjonktürünün ekonomik buhranı yaşayarak, yolsuzlukların had safhaya çıkarak yoksulluğu, işsizliği artırarak 20 milyonlara (7 milyondan) ulaşan alt direk 15 ay önce kurulan partiyi mağdur edilgenliğiyle iktidar yapar.

      Merkez sağ ve solun %20’lerin altına düştüğü, merkez sağın yerine radikal sağ olarak çıkış yapan AKP’yi %35’lere çıkararak iktidara taşımıştır. Kitleler Türkiye’deki siyasi konjonktürü farklı bir iradeye dönüştürerek, mağdurlara, radikal söylemlere yol vererek, tek başına iktidar sunmuştur. 2’li, 3’lü koalisyonların demokratik olduğu ancak Türkiye’nin önünü açacak süratli kararlar alarak, uygulamaya koyamadığı; bu nedenle Türkiye’nin önünü açması için koalisyonlara ceza vererek (3 partiyi sandığa gömerek) tek başına AKP’yi getiriyor. (Mevcut Uygulanan Ekonomik Programlara Toplumsal Tepki!)

      Şimdi AKP’nin oluşturacağı kabine ve uygulayacağı program kaygıyla bekleniyor. Genel başkanlarının yasaklı olduğu, genel başkanın tek başına seçim çalışmalarını sürüklediği, Partinin Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılma aşamasında, yeni genel başkan ve başbakan adayının belirsizliği önümüzdeki gündemi oluşturacak.

      AKP kendi yapmış olduğu anketlerde zirve olarak %25-27’leri bulurken, siyasi yasaklı olması, polemikler %33’lere tırmandırıyor. Parti %40’ları yakalayarak 366 ile Anayasayı değiştirme mesajını veriyor. AKP, DYP’nin girmesi durumunda Bağımsızları da yanına alarak Anayasal değişikliği öne çıkaracak. Refah Partisinin çizmiş olduğu radikal söylemleri ve uygulamaları (Cami/Türban vb.) yeniden gündeme getirirlerse Ülkeyi yeniden gererek, kendi iplerini çekerler. Yapacakları radikal çıkışlar yerine toplumun suyuna giderek, popülizm uygulayarak, Amerika ve AB ülkeleri ile diyalog kurarak bir sonraki seçimleri için yatırım yapmak en akılcısı...

      Yeni genel başkan ve Başbakan emanetçi çizgide olacağı için geçmişteki Y. Akbulut örneği trendi düşürecektir. Verilen beyanatlarda seçim söylem ve propagandalarının 2 Kasımda kaldığı, 4 Kasımda yeni bir Ak sayfa açılacağı, Türkiye’nin Anayasal çizgide, devlet ciddiyeti ile yönetilerek, insanına değer verilerek AB sürecine hız verileceği, taşkınlık ve kamu huzurunu bozucu davranışlara pey verilmeyeceği Genel Başkan ve Parti Kurmaylarınca seslendiriliyor.

      Türkiye yepyeni bir çizgiye kayıyor. Seçim sonuçları sonrası MHP Genel Başkanı Bahçeli siyasi ahlak açısından istifasını açıklayarak erdemlilik örneği gösteriyor. Ecevit ise beliren sonucun sürpriz olmadığını beyan ederek istifa ötesi siyasetten ayrılarak son vereceği mesajı veriyor. ANAP’tan ses seda yok. Belki onlarda istifa yolunu seçerek doğrusunu gerçekleştirirler.

      Ekonomik buhran sonrası iktidarda kalmak için direnen hükümet üyeleri süreyi uzattıkça, yakaladıkları trendi barajın altına düşürerek, sandıktan kaçamadılar. Toplum acısını kötü çıkarmış oldu. (Erzurum / 03.11.2002)


 

 

Hiç yorum yok:

Bu sitede yayınlanan her türlü ses, görüntü, yazı içeren bilgi ve belge, her tür fikri mülkiyet hakkı , tarafıma aittir.
Kaynak götermeden kullanılamaz