‘1877-78 Osmanlı-Rus savaşları sonrası Kafkaslardan Acara/Batum’dan Müslüman Gürcüler batıya doğru Anadolu topraklarına göç yollarına düşerler. Binlerce Batum sakini köyündeki tasını, tarağını vede yaşadığı toprağını geride bırakıp diğer akrabaları gibi kafileler halinde Anadolu’ya göçerken, bu göç dalgasının bir kolu Büyük Dedemler Süleyman ve Davut olmak üzere sülalece, -3. kuşak olarak bizlerin doğup büyüyeceği- Karasu’da konuşlanırlar.’
Kafkaslardan / Kafdağının Ardından...
20 yıl öncesinde bu günlerde (26-29 Ekim 2002) 4 günlük bir Gürcistan gezim olur. Belkide ilk kez başka ülke topraklarını (1999 kışında günübirlik Azerbaycan/ Nahcivan gezisini saymazsak) gezme/görme zamanlamam ayrı bir özellik taşır. Çünkü bu coğrafyanın benim/ailem için ayrı bir önemi var.
Annemin/Babamın Babalarının yani Dedelerimin de aralarında bulunduğu Müslüman Gürcüler 93 Harbi denilen savaşın ardından Türkiye’yi kendilerine yurt edinmek üzere Kafkaslardan göç etmişler. Bir kısmı Artvin başta olmak üzere Karadeniz sahiline, oralardan da İstanbul’a kadar ülkenin bir ucundan bir ucuna yayılmışlar.
Batı Karadeniz’e kadar gelenleri Sakarya nehrinin Karadeniz’e döküldüğü bölge olan Karasu, Batum’dan gelenleri bağrına basar. Batum muhacirleri Karasu’nun doğusunda Aziziye adıyla bir mahalle kurarlar. Bizim öykümüzde bu bölgeye/ilçeye/mahalleye muhacir olarak gelip konaklayan ve de bu toprakları vatan belleyen -işgale karşı milli mücadelede kuvayı milliyeye kurtuluşa destek veren- insanların yaşam mücadelesi olacaktır.
Yıllar sonra Kaf dağının ardına Ata toprakları olan bu ülkeye ayak basma fırsatım olur. Gürcistan gezisi ile ilgili notlarımı, duygu ve düşüncelerimi “Gürcistan Notları” olarak kaleme alıp (diğer gezilerle birlikte zamanla peyder pey paylaşma düşüncesiyle) “Seyahat Notları” havuzuna atıyorum. Sonrasında 15 yıl sonra 2017 yılı sonbaharında günübirlik Batum gezisi ile nostalji yapmaya çalışsamda, bu güzel coğrafyayı yeniden -en azından 1 haftalık bir zaman diliminde- baştanbaşa gezme istemim, yapacaklarım arasında sırasını beklemede.
Gürcistan ile ilgili gezi notları dışında web/blog sayfamda (www.remzikocoz.com) “Tarihten Günümüze Gürcüler” başlıklı 3 bölümlük yazı dizimin sonunda Ek olarak yer alan “Muhacir Gürcüler” sayfasını tarihsel bir bilgi bağlamında paylaşmak istedim.
Saygı/sevgi/selamlarımla...
(Karasu / 26. 10. 2022)
Remzi KOÇÖZ
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder