25 Aralık 2022 Pazar

TARİHTEN -Tarih Sayfalarından- NOTLAR – 28

            "Toplumu daha ileriye taşıyan, insanları daha müreffeh/mutlu yapan lider iyi/olumlu/başarılı bir liderdir. Mustafa Kemal’i Atatürk yapan nitelik, birlikte yola çıktığı isimlerden/arkadaşlarından daha ileri görüşlü/cesur/soğukkanlı/tutarlı oluşudur. Kısacası önderlik nitelikleri bakımından tüm öteki arkadaşlarının üstünde olmasıdır. ” Prof. Emre KONGAR

                 100 YILLIK YALNIZLIK

-Atatürk ve İnönü Üzerine Notlar-              

           Atatürk’ü Atatürk yapan, tek başına Kurtuluş Savaşını zaferle sonuçlandırması değil. Bir askerin/ komutanın temel sorumluluğu savaşı her koşulda zaferle sonuçlandırmasıdır. Savaşı zaferle sonuçlandıran komutan ve onun arkadaşları ülke/toplum nezdinde birer kahramandırlar.

        Kahramanların başarılarını/kazanımlarını geliştiremeyen toplumlar savaşla başardıkları, elde ettikleri zaferi, siyaseten diplomasi ile ilerletemeyince çok zaman geçmeden yeniden savaş koşullarına dönmeleri kaçınılmazdır. Bağımsızlıkları tehlikeye düşer ve bütünlüklerinden kaygı duyarlar.

            İnönü’nün, Milli Mücadeledeki kahramanlığı, sonrasında Mudanya ve Lozan diplomasisi vede kuruluş dönemindeki ülkenin imarı, devrimlerin uygulanmasındaki çabaları/başarıları/ hükümet sorumluluğu takdire şayandır. Atatürk sonrası Türkiye’yi diplomasi başarısı ile savaşa sokmaması bağımsız kalmamız yolunda bir aşamaydı. Bir nevi rüştünü ispatlar. Ancak Batı ile yakınlaşma Türkiye’yi bağımlı kılacak farklı bir yere götürecekti.

            Atatürk döneminde başlatılan yatırımlar, kalkınma/sanayileşme hamlesine ekonomik sıkıntılara rağmen devam edilirken; ‘Eğitim Sorunu’ Köy Enstitüleri projesi ile ‘Toprak Sorunu’ çözümü devrimlerin devamı niteliğinde gelişmelerdir. Sonrasında, kendi başlattığı hamlelerden -Köy Enstitüleri geriye dönüştürülürken, Toprak kanunu uygulanmayarak rafa kaldırılırken- bir siyasi kaygıyla/ oy kaybıyla geri adım atılarak hem devrimci kadroların harcanıp, karşı-devrime taviz verilecek vede ister istemez çağdaşlık/ uygarlık karşıtlarının palazlanmalarının önü açılacaktı.

        Tüm bu yaşanan olumsuzluklara rağmen Türkiye Cumhuriyeti’ nin kurucu babaları arasında ikinci adam olarak yeri ve kahramanlığı tartışılmaz olan 2. Cumhurbaşkanımız Mustafa İsmet İnönü’yü ölümünün 49. yılında rahmet ve saygıyla anarken,
            O’nun Cumhuriyet’in gelişimine, Türkiye'nin kalkınmasına ve tarihin dönüşümüne olan olumlu katkıları asla unutulmayacaktır... 
(25. 12. 2022)

                Remzi KOÇÖZ



                                         







Hiç yorum yok:

Bu sitede yayınlanan her türlü ses, görüntü, yazı içeren bilgi ve belge, her tür fikri mülkiyet hakkı , tarafıma aittir.
Kaynak götermeden kullanılamaz