22 Temmuz 2020 Çarşamba

TARİHTEN -Tarih Sayfalarından- NOTLAR





Mondros / Sevr Antlaşmaları…

100 yıl öncesinde İtilaf devletlerince/İşgal güçlerince hazırlanan Sevr metni, 22 Temmuz 1920’de Osmanlı Saltanat şurasında görüşülmesinin ardından 10 Ağustos 1920’de Osmanlı heyeti tarafından imzalanır.
Sevr Antlaşmasının hükümleri ölüm fermanı niteliğinde ağır olmakla birlikte; 30 Ekim 1918’de imzalanan ve Osmanlı İmparatorluğu’nun I.Dünya Savaşı sonunda teslimiyet belgesi niteliğindeki Mondros Mütarekesi sonrası fiilen başlatılan işgallerle zaten uygulamaya konulmuştur.
İstanbul hükümeti tarafından kabul edilen Sevr Antlaşması TBMM tarafından tartışılmaya bile değer bulunmamıştır.
Geçmişte olduğu gibi günümüzde de Lozan’ı iyi değerlendirebilmek için öncelikle tarihsel koşulları iyi bilmek daha doğrusu Sevr’i doğru okumaktan geçecektir.
Türk Milletine dayatılmak istenilen esaret zincirinin Ulusal Kurtuluş zaferiyle koparılıp tarihin çöplüğüne atıldığı Sevr’i ortaya koymadan/incelemeden yeterli bir fikir sahibi olunmadan Lozan’ı “zafer” mi, “hezimet” mi şeklinde masaya yatırmak insaf ve izan gerektirir.
Tartıştıranlardan öte tartışanlar açısından bir akıl tutulması da diyebiliriz.

Saygı, sevgi ve selamlarımla…
22 Temmuz 2020


Hiç yorum yok:

Bu sitede yayınlanan her türlü ses, görüntü, yazı içeren bilgi ve belge, her tür fikri mülkiyet hakkı , tarafıma aittir.
Kaynak götermeden kullanılamaz