3 Ekim 2021 Pazar

KARASU ÜZERİNE NOTLAR - 6

           “Çıkmazlardan kurtulmak için önce alternatifsizlik buhranına son vermek, her alanda alternatif yaratmak ve gerektikçe bunları işletmek gerekir. Alternatif yaratmamakta direnmekle veya mevcut alternatifleri işletmekten kaçınmakla, supap/kapak sistemi işlemeyen bir kazan gibi patlamalara uğramak kaçınılmazdır.” Prof. Cavit Orhan TÜTENGİL

Memleket / Çocukluk / Zaman / Değer

İnsanların doğdukları topraklara karşın zafiyetleri vardır. Hele bizler gibi erken/ergen bir yaşta henüz 15’inde gurbete çıkmışsa! Baba ocağından ana kucağından kopup yaşam mücadelesine yaşıtlarından/akranlarından önce başlayıp, erken kalkan/giden yol alır misali.. 15’in üzerinden onun kadar 3 dönem (15x3=45 yıl) daha gurbette geçse de memleket mi yoksa çocukluk günlerimi diyerek -bir yazgı misali- her ikisine pek toz konduramıyorsun. Belki de her ikisi bizi biz yapan; hem yoğrulup şekillendiği mahalleyi/yöreyi hemde çocukluk günlerini ister istemez özlüyor insan. Onun için memleket neresi sorulduğunda: ‘doğduğu vede çocukluk günlerinin geçtiği yer’ diyor, doğası gereği insan.

2020 yılını bir şekilde karantinalarla geçirirken, yasaklardan fırsat buldukça doğduğun yöreye/ata topraklarına yol alıp, hasret giderirsin. 2021 yılı ise daha kasvetlidir. Salgın nedeniyle mesafeli, iklim olarak daha soğuk geçer. Hele şubat ayı Ailemiz için buz kesen günler. Anneyi toprağa verme yanında, ondan geriye kalan eşi, babanın öksüz kalmasına tanık oluyor insan. Her insanın yaşamında bir şekilde ama erken ama geç bir yaşta yaşanıyor vede adına alınyazısı/kader deniliyor. İnsanoğlu da acılarını aşarak yaşama kaldığı yerden devam ediyor, misyonu ve sorumlulukları gereği devam etmek zorunda kalıyor.

Zaman akıp gittikçe ertelediğiniz/ötelediğiniz yada farkında olmadığınız bir ilişkiler çerçevesinde farklı bir iletişim gelişiyor. Tıpkı bir tohumun yeşermesi, ağacın meyve vermesi gibi kendi mecrasında oluşageliyor. Yüreğinizde birşeyler kıpırdıyor, size rağmen dağarcığınızda birikimlerinizden üretip/derleyip paylaşıyor.

Zaman akıp geçerken yarın denilen şey; olgu olarak var olsa da benim/senin için belki olacak belki de olmayacak. Dün ise geride/geçmişte kaldı. Ne duruyorsun o zaman geriye kala kala gün bugün vede anı yaşamak kaldı. Uygulayabildiğince uygula!

Yaşamı/yaşadıklarını yüzdelere vur. Başta kendine/kendince zaman ayır. Yüklerinden, hele hele sana yük olanlardan kurtulabildiğince kurtul. İnsanlığını/insancıllığını yitirme. Bencillikten/egolardan sıyrılarak yüreklere/gönüllere dokun. Yapamadıklarını/yapabileceklerini yap. Özellikle yardım bağlamında; bir iyilik yap, bir el tut, bir katkı sun. Ardından hukuksuzluklara/adaletsizliklere/haksızlıklara olumsuzluklara karşı sessiz/duyarsız kalma.

Dostlarına/sevdiklerine/sevenlerine vede değer bulduklarına daha çok zaman ayır.

Değer verenlere/bilenlere/duyanlara/olanlara daha çok değer ver.

Gerisi/diğerleri ise bir kısır döngü sarmalında bizleri tüketir vede değersiz kılar.

Sağlıkla/dostça/sevgiyle kalın…

(Karasu/Aziziye - 01 Ekim 2021)


Hiç yorum yok:

Bu sitede yayınlanan her türlü ses, görüntü, yazı içeren bilgi ve belge, her tür fikri mülkiyet hakkı , tarafıma aittir.
Kaynak götermeden kullanılamaz