19 Nisan 2020 Pazar

KARANTİNA GÜN(LÜK)LERİ…



SALGIN GÜNLERİ

Neredeyse 1 ayı buldu. 16 Mart, Pazartesi günü itibariyle evde kalma, karantina günleri başlayalı. Tabi ki bu notlarım, benim gibi emekli olup çalışmak zorunda olmayanlar için bir ortak seslendirme, 30 günün/günlük özeti. 1.5-2 aylık bir süreç daha bizi bekliyor gibi. Beden sağlığımız yanında ruh sağlığımızı da korumamız elzem. Yardımlaşma/dayanışma/paylaşımlar -gerginliği/korkuyu/paniği azaltıp- bizlere moral ve güç verecektir.
Özellikle sağlık çalışanları başta olmak üzere, Bilim Kurulunun değerli üyelerine, kamu/özel sektör olmak üzere diğer çalışanlarımıza, bizlerin evde rahat yaşaması için üretimden/sevkiyata emek/efor sarfeden insanlarımıza, ayrıca bu süreçte işşiz kalan/işten çıkarılan/sıkıntıya düşen insanlarımıza da kolaylıklar diliyorum. Tabi ki bu süreçte hastalıkla mücadele eden insanlarımıza acil şifalar, bu salgına yenik düşenleri de rahmet/saygıyla anıyor ve yakınlarına sabırlar diliyorum.
Korona Salgını sonrası evde kal çerçevesinde kendi açımdan, emekliliğin verdiği güvence ve rahatlıkla dar alanda kısa paslaşmalarla gününüzü gündeminizi doldurmakta zorlanmıyorsunuz.
Erken kalk, işe/bir yerlere yetişme/koşturma, program yapma (gezi-toplantı- ziyaret- yemek-tiyatro vb. gibi) aktivitelerden ve bunların zamanlama stresinden uzaklaşıyorsun.
Hareketlerin yavaşlıyor, ağırlaşıyorsun. (Tabi ki “ağır ol da molla desinler” misali değil!)
Tempolu koşturmaca bir yaşam döngüsünden bir nebze uzaklaşıp kurtuluyorsun.
Sakinleşip sessizleşiyorsun, gevşeyip rahatlıyorsun.
Başkalarından daha çok, kendine/özeline/ailene daha çok zaman ayırıyorsun.
Pijama/eşofman moduna alışıp, elbise giyinmeyi unutuyorsun.
Yıllarca hatta emeklilikte bile bulamadığın bu fırsatı Korona sayesinde yaşıyorsun.
Ötelediğin çok şeyi yapma fırsatı yanında evde el sürmediğin çok şeyle karşılaşıyor, belki de çok eskilere geçmiş zamanlara gidiyorsun. Giymediğin/kalabalık giysilerinle vedalaşıyorsun. Bazı şeyler özellikle albümler, mesleki notlar, belgeler, ajanda/dosya arasında notlar/yazılar/şiirler, gazete kupürleri, daha neler neler, kendine ilişkin geniş bir arşivle tanışarak, kendinle/geçmişinle yüzleşiyorsun.  
Yataktan kalkmanın ardından içerisinde limon kesilmiş ılık su içerek sonrasında başka bir işe girişmeden ilk işin evin içinde yürümek olsun (çevre/bahçe yürüyüş için uygunsa daha da güzel). Ama yarım ama bir saat. Sonrasında hafif/basit bir kültür fizik. Biraz gerdirme, biraz gevşeme, aman fazla yüklenme. Tabi ki günlük aç karnına tartılmayı da unutma! Kendini kontrole yarar.
Kahvaltıyı uzat uzatabildiğin kadar, zaten brunch gibi öğleyi bulursun. Ardından evde biraz derleme toplama, tabi ki ev işlerine de yardımın olsun. Yemek yapma becerin yoksa bulaşıkları makineye koyarak ortak yaşama katkıda bulunabilirsin. İşe yardım bir nevi hareket sayılır.
 Ardından günlük gazete/kitap okuma faslı. Sosyal medyada biraz gezinti desem de -sosyal medya günümüzü alıyor nerdeyse- karamsar/asparagas haber/videolar dışında müzikler/müzeler/filmler gibi çok güzel mesajlar/paylaşımlar ve de yaratıcılıklar zamanınızı alıyor. (özellikle bu arada yıllarca ötelediğin/ihmal ettiğin görüşmeleri gerçekleştir. Ne bileyim ilkokul/asker arkadaşlarından, görev yaptığın/tanıştığın eş dostlarını/büyüklerini arayıp hatırlarını sor ya da mesajlaş.)
Gündüz mümkün olduğunca Tv’den uzaklaş. Becerilerin ne ise onlara odaklan. Yaratıcı işlerle, hobilerle uğraş. Bir şeyler üretmeye çalış kendinden/kendince/sana özgün bir şeyler yap. Hiç bir şey yapamıyorsan fala bak, bulmaca çöz, eşli (kelime oyunu/kağıt/santranç/tavla gibi) oyunlar oyna. Meyve gibi yiyecekleri öğün arası yiyip sindirmenizde yarar var.
Akşam yemeği sonrası çay servisi ile birlikte biraz Tv’de sörf yaparak güzel film/belgesel yakalayabilirsen biraz kendini şımart. Bu arada içeceğin sıvı şeyler dışındaki aperatifleri fazla kaçırmamakta yarar var. Yatma faslı ise size kalmış, yalnız çok geç kalmayıp gün ışığından yararlanmakta fayda var. Tabi ki herkes kendine göre çeşitlendirebilir/farklılıklar yaratabilir. Ben sadece kendimce olanları paylaştım.
Hepinize sağlıklı günler dileğiyle, kendinizi iyi bakın…
Saygı, sevgi ve selamlarımla... 17. 04. 2020

Hiç yorum yok:

Bu sitede yayınlanan her türlü ses, görüntü, yazı içeren bilgi ve belge, her tür fikri mülkiyet hakkı , tarafıma aittir.
Kaynak götermeden kullanılamaz