16 Mayıs 2023 Salı

SEÇİMLER VE MÜCADELE

            ‘Yüzyılların başedemediği 'Cehalet' ile mücadele kolay değil!’

Değişim ve demokrasi yanlıları açısından 14 Mayıs 2023 seçim sonuçları bir kızgınlık/kırgınlık/umutsuzluk tablosu. Siyasi/ekonomik/toplumsal sorunlardan öte psikolojik boyutları olduğu muhakkak.

(Seçim sonuçlarının siyasal/sosyal boyutlarına ilişkin analiz hem ayrıntılı veri/araştırma gerektiren bir husus, psikolojik boyutu ise yetkinlik alanım dışında, daha çok yaşadıklarıma/gözlemlerime ilişkin duygularımı/düşüncelerimi paylaşmak istiyorum.)

Kendimce, toplumsal duyarlılık/sorumluluk gereği (gazete yazısı, web/blog/face sayfası gibi sosyal medya ortamında güne/gündeme/güncele ilişkin) ‘Değişim ve Demokrasi’ çerçevesinde, umuda ve mücadeleye yönelik paylaşımlar yapmaya çalışırken, diğer yandan seçim sürecinde bulunduğum şehir/ilçe/yerlerde alanlarda olmaya, demokrasi gönüllüsü olarak insanlarla sıcak temas kurmaya çalıştım. Seçim günüde bu sorumlulukla evde oturmak/seyretmek/beklemek yerine “Türkiye Gönüllüleri” dahlinde -toplumun farklı kesimlerinden ve ağırlıklı olarak kadınların yer aldığı vede özellikle seçim/sandık güvenliği açısından- gözlemci olarak katkı sunmaya çalıştım. Bulunduğumuz sandık bölgesinde sonuçlar sevindirici olmasına rağmen geç saatlerde eve geldiğimde açıklanan genel sonuçlar çok farklı olacak, ister istemez can sıkacak, moral bozacak, bizleri üzecekti. Yorgunluk nedeniyle ertesi gün kendime geldiğimde seçim 2. tura kalsada, doğal olarak umutlar yine varolacaktı!

Değişim ve demokrasi tabiki kolay değil, uzun soluklu örgütlü/kapsamlı/güçlü bir toplumsal mücadele gerektirir. Bu seçimler normal bir yarış değil, (önyargılar/uyuyan vicdanlar/karanlık dehlizler/kirli propaganda/tüm devlet gücü ve kamusal kaynaklar ile birlikte) topyekün mücadele bir nevi psikolojik harekat.

Karamsarlık/umutsuzluk/teslimiyet sarmalından kurtulunup, şikayet etmek yerine egolardan/ihtiraslardan sıyrılıp dayanışmaya, -en azından bundan sonrasında gönüllüler arasında yerini alarak- karınca kararınca katkı/destek sağlayarak başarıya/kazanmaya odaklanmak gerek.

Kolay değil 1950’den beri işleyen karşı devrim özellikle son 20 yılda -artan bir yoğunlukla- toplumu iyice ayrıştırdı. 28 Mayıs 2. tur seçimleri birnevi toplumsal kutuplaşma/ötekileşme/çatışmamı yoksa birleşme/bütünleşme/normalleşme mi oylaması minvalinde.

Demokrasi cephesi açısından -parlamento seçimleri ve ilk tur aşamasında kurulamasa da- ulusal hassasiyetler başta olmak üzere toplumun farklı katmanları ile köprü kurabilmek, küskünlere/sandığa gitmeyenlere ulaşabilmek, gönüllere dokunabilmek, insanları kazanabilmek çok çok önemli.

İşte bunu başarmak/kazanmak için mücadeleye kaldığı yerden daha dikkatli/duyarlı devam diyerek değişim ve demokrasi cephesine katkı sunabilmek aslolan.

Sonuçta kısır çekişmelerden sıyrınılıp umudu canlı tutmak gerek.

Çünkü umut yaşamın ivmesidir.

Yaşam ise mücadelenin ta kendisi!

Sağlıkla, umutla vede mücadele içerisinde kalın.

(Ankara / 15. 05. 2023)

Remzi KOÇÖZ





Hiç yorum yok:

Bu sitede yayınlanan her türlü ses, görüntü, yazı içeren bilgi ve belge, her tür fikri mülkiyet hakkı , tarafıma aittir.
Kaynak götermeden kullanılamaz