7 Mayıs 2023 Pazar

SEÇİM PANORAMASI

           

            SEÇİM ve DEĞİŞİM PANORAMASI 

         Son 1 aylık süreçte Ankara’dan memleketim Karasu’ya geçerken özellikle otoyolda sağlı sollu billboardlarda/köprülerde “Adam” temalı afişler hemen hemen heryerde. Oradan İstanbul’a geçerken ardından Ankara’ya dönerken katetmiş olduğum bu üçgende ayni manzara hakeza. Şehir merkezleri de benzer görüntüde. Zaten tv kanalları da ortak yayına bağlanarak “Adam” temalı adayı devlet ile özdeşleştirmekte, İnsanların gözünün içine sokarcasına!

(TRT örneği; son 1 aylık seçim sürecinde: RTE 32 saat, KK 32 dakika gibi. Bu veri tek başına nasıl bir seçimle/yarışla karşı karşıya olduğumuzun basit bir göstergesi.)

Genellikle bu tür zorlamalar/engellemeler, cilalamalar/parlatmalar/şişirmeler insanlarda tepki uyandırıp ters köşe yapabiliyor.

Aklıselim ve vicdan sahibi olanlar bu kez değişimin ve demokrasi cephesinin/ittifakının desteklenmesi gerektiğini -özellikle cumhurbaşkanı açısından- siz sormadan dile getiriyor. Çok fazla bir şey söylemeye de gerek kalmıyor, bazen beden dilide yeterli oluyor, 2 sihirli sözcük: “Değişim ve Demokrasi”.

Ancak karşınızda müthiş bir propaganda makinesi 7/24 çalışıyor. Cambaza bak misali! Biz emri Allah’tan alıyoruz derken, cami/okul duvarına posterler asılarak tarihsel ilkler yaşanacaktır. Kamusal alanlar zaten bir şekilde iktidarın tekelinde parti platformu emvalinde.

Demokrasiye geçiş kolay değil! İktidar sahiplerinin -tutunacak başka dalları kalmadığından- bu kadar kutuplaştırıcı/hakaretamiz/itham/iftira sürecinde tabiki provakasyonların oluşması/yaşanması olağan şeyler olacaktır.

-Gelinen bu noktada; mizah ya da kurgu olabilecek daha neler görebiliriz, hafsalamız almıyor, şaşma sınırında algıda zorlanıyoruz! -

Demokrasiden ve hukuktan uzaklaştık, yargı siyasallaşmış, eğitim dinselleşmiş, liyakatten uzakta, ayrımcılık had safhada, iş kazaları ve tabi afetlerde son olarak da depremde sınıfta kaldık. Kızılay gibi yardım/hayır kurumunu arpalık şirkete çevirdik. Ekonomi uçuşa geçecekti dip yaptı. İşsizlik had safhada. Elin parasına göre senin paranın alımgücü 1’e 20. Devlet sağlıklı yönetilemiyor!

Sonuçta, tüm çarklarını dejenere etselerde kurumsal bağlamda, Devlette devamlılık esastır. Yeni gelecek olanlar öncelikle demokrasinin temel kriteri olan güçler ayrılığını tesis edip hukuk devleti normlarının işlerliğini sağladıktan sonra, öncesinde başlayan düzgün/ doğru/ yararlı projeleri devam ettireceklerdir.

Bu süreçte iş/yaşam/yönetim tecrübemiz ve toplumsal sorumluluk/duyarlılık gereği hoşgörüyü elden bırakmayıp, kimseyi incitmemeye özen göstererek, aklı selim davranmak, öfkemize/sinirlerimize hakim olmak, toptancı yaklaşımlardan, üst perdeden bakmalardan, kısır polemiklerden kaçınmak, sağduyu ve soğukkanlılık çok önemli!

Sağlıkla/sağlıcakla/umutla vede birlik ve dayanışma içerisinde kalın.

(Karasu / 07. 05. 2023)

Remzi KOÇÖZ




Hiç yorum yok:

Bu sitede yayınlanan her türlü ses, görüntü, yazı içeren bilgi ve belge, her tür fikri mülkiyet hakkı , tarafıma aittir.
Kaynak götermeden kullanılamaz