26 Ocak 2023 Perşembe

TEMA'NIN CUMHURİYET ÇINARLARI

 “Şimdiye kadar hiç böylesine kişisel çıkar gütmeden, kendini insanlığın yararına çalışmaya adamış birine rastlamadım.” (Toprak Dede Hayrettin Karaca'ya atfen Ekoloji Prof. Franz H. Meyer)

“Çevreye ve insanoğluna yararı olmayan projenin hiçbir anlamı yoktur.”(Yaprak Dede Nihat Gökyiğit)

TEMA İLE TOPRAK DEDEDEN YAPRAK DEDEYE…

Çevre kavramı, 1972 Stockholm Konferansı ile dünya literatürüne girmesine rağmen ancak 20 yıl sonrasında 1992 Rio/BM Çevre ve Kalkınma Konferansı ile anlam bulurken, 3 ay kadar sonrasında 1992 sonbaharında Türkiye’nin iki saygın iş adamı Hayrettin Karaca ve Ali Nihat Gökyiğit, kolları sıvayarak “Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı”nı kurarlar.

Türkiye, böylelikle TEMA Vakfı ile erozyonla mücadeleyi “Türkiye Çöl Olmasın” şiarı ile yakinen tanırken, bu iki özel/güzel insanın öncülüğünde hayat bulan ve TEMA Vakfı özelinde yeşeren “erozyonla mücadele ve doğal varlıkları koruma” bilinci milyonu aşkın gönüllüsü ile neredeyse bir halk hareketine dönüşecektir.

(Bizde Ailece 90’lı yılların ortalarında Aydın/İncirliova ilçesindeki görev sürecimizde TEMA gönüllüsü olarak bu saflarda kendimizi bulacak, yaprak rozeti özel günlerde göğsümüzde takacaktık.)

TEMA Vakfı’nın Kurucu Başkanları olarak başladıkları doğa yolculuklarında/mücadelelerinde kısa bir süre içinde gönüllere/yüreklere dokunurken, 30 yıllık süreçte yaklaşık 22,3 milyon fidanı toprakla buluşturup, 700 milyon meşe palamudu ekilmesine öncülük ederler.  

Tıpkı dikilen fidanlar gibi gençlere, “Doğa-Toprak-Yeşil” sevgisini aşılamışlar, adeta bu sevgiyi yeni kuşaklara bulaştırmışlar.

Bu süreçte, tüm doğaseverler için Hayrettin Karaca “Toprak Dede” ve Nihat Gökyiğit “Yaprak Dede” olurlar.

Cumhuriyet ile yaşıt bir nevi Cumhuriyet’in asırlık çınarları olarak (98 yaşlarında) bu doğaseverlerden Toprak Dede Hayrettin Karaca’yı (1922-2020) 3 yıl öncesinde bugünlerde toprağa vermemizin ardından, bugünde Yaprak Dede Ali Nihat Gökyiğit’i (1925-2023) son yolculuğuna uğurluyoruz. 

20 yıl öncesi 2003 yılı ilkbaharında, Erzurum görev sürecimizde bu iki yeşil/yiğit/yürekli vede ihtiyar delikanlıyla Erzurum ziyaretlerinde yakinen tanışma/konuşma/sohbet fırsatı ve konferanslarını dinleme sonrası birliktelik fotoğrafımızı paylaşarak bu iki Çınarı rahmet/minnet ve saygıyla yad ederken,  

Toprakları/Yaprakları bol, ışıklar içerisinde olsunlar.

Tüm doğaseverlerin/çevrecilerin, TEMA gönüllülerinin vede 

doğa/çevre için mücadele verenlerin başı sağolsun.

(26. 01. 2023)

Remzi KOÇÖZ



Hiç yorum yok:

Bu sitede yayınlanan her türlü ses, görüntü, yazı içeren bilgi ve belge, her tür fikri mülkiyet hakkı , tarafıma aittir.
Kaynak götermeden kullanılamaz