9 Eylül 2022 Cuma

TARİHTE BUGÜN (9 Eylül 1922)

                     

            “İzmir'in Dağlarında Çiçekler Açar
            Altın Güneş Orada Sırmalar Saçar
            Bozulmuş Düşmanlar Yel Gibi Kaçar
            Yaşa Mustafa Kemal Paşa Yaşa
            Adın Yazılacak Mücevher Taşa...”

            9 EYLÜL’ÜN / KURTULUŞ’UN 100. YILINDA!

9 Eylül 1922 tarihi özelde İzmir genelde ise Türk yurdunun kurtuluşunu sembolize eder. Toplumlar açısından 100 yıllık dönümler çok önemli evrelerdir. Hele bu durum o ülkenin yok olma noktasından yeniden varoluşunun/dirilişinin 100. yılı ise dahada önem arzeder. İşgalcileri kovalayıp/İşgali sonlandırıp gelecek kuşaklara bırakılan vatanın kurtuluşunu yad ederken destanın özüne uygun görkemli kutlamalar yapmak bugünkü kuşaklar için bir övünçtür. Saltanata son verip kişi/aile egemenliğinden ulus egemenliğinde oluşan bağımsız bir devlete geçişin kutsanmasıdır.

(100. yıl anma etkinlikleri çerçevesinde 19 Mayıs 2019’da Samsun’a gidemesemde, 2019 yılının 29 Ekim -10 Kasım haftasında Ankara/Polatlı-Eskişehir-Afyon/Kocatepe-Kütahya/Dumlupınar-Altıntaş güzergahında yer alan savaş alanlarındaki şehitlik/anıt/müze vb. tarihi bölgeleri gezip Ankara’ya dönüşümüzde Anıtkabir’e giderek Kurtuluş Destanının önderi Atatürk’e saygı duruşunda bulunup minnetlerimizi ve bağlılığımızı ilettik. Sonrasında 2020-22 arası yaşanan salgın nedeniyle sosyal medya paylaşımları ile duygularımızı paylaşarak bu önemli tarihleri/olayları yad etmeye çalıştık.)

Aslolan kurtuluş destanına milletin/toplumun sahiplenmesidir.

Bu sahiplenmeye son olarak 30 Ağustos 2022 günü/gecesi İzmir’de tanık olduk:

Büyük Zaferin 100. yılında İzmir genelinde geçtiğimiz güzergahlarda halkın coşkusu ve farklı etkinlikler bizleri büyülerken gecenin finalini Gündoğdu Meydanındaki anmaya odaklandık. Kurtuluş Destanı Kültür Bakanlığınca hazırlanan teatral/kareografik gösteriler ve belgesel sunumlar şeklinde büyük ekranlarla geniş bir kitleye zafer coşkusu yaşattı. Ancak sunum bitimi İzmir valisinin konuşmasında bu destanın başkomutanı Atatürk’ün adını anmaması soğuk duş etkisi yaratarak Zafer coşkusuna gölge düşürdü. Halkın tepkisi üzerine yeniden kürsüye çıkan vali: “Büyük Taarruz emrini Mustafa Kemal Atatürk verdi. Bundan şüpheniz mi var” diyerek durumu düzeltmeye çalışırken, topluluk “İzmir Marşı” şeklinde karşılık verdi.

Belgesel sunumu sonrası sahne alan sanatçıların İzmir Marşını seslendirmeyip, finali “Memleketim” şarkısı ile sonlandırmaya çalışmalarının ardından kalabalığın İzmir Marşı temposuna orkestra yerine sanatçıların toplulukla birlikte İzmir Marşını seslendirmek zorunda kalmaları, halkın duyarlılığının/kararlılığının/gücünün bir göstergesi olarak geceye damgasını vurdu. Büyük Zaferin 100. yılında İzmir’de “Atatürk” adının anılmaması, İzmir Marşının okunmaması direnişini yine İzmir halkının direnci kırdı.

(Kurtuluşun 100. yılında İzmir-Manisa-Uşak-Kütahya-Afyon güzergahını tarihin kucağında yatan Kurtuluş Destanını yazan tüm kahramanlarımızı yad edip katederek, Milli Mücadelenin kalbi başkent Ankara’ya geldik. Ancak Ankara, 9 Eylül’de Kurtuluşun 100. yılında -Çankaya Belediyesinin Anıtkabir çevresindeki caddeleri süslemeleri dışında- adeta buruktu. 9 Eylül’de İzmir’de olmak vardı, aslında! İzmir’de olamasak da 100. yıl coşkusunu Tv ekranlarından yaşayacaktık. )

Bu tarihi günde 9 Eylül’de Kurtuluşun 100. yılında Ankara’da Anıtkabir’de -7’den 70’e binlerce insandan biri olarak- Türk ulusunun ebedi başkomutanı Cumhuriyetimizin kurucusu büyük önder Mustafa Kemal ATATÜRK’ü ziyaret edip minnet ve saygılarımızı sunarak kendimizce tarihsel bir görev ifa etmeye çalıştık. 

Yaşa Mustafa Kemal Paşa Yaşa; Kurtuluş Destanı ile Nice Yüzyıllara...

(Ankara / 9 Eylül 2022)

Remzi KOÇÖZ






Hiç yorum yok:

Bu sitede yayınlanan her türlü ses, görüntü, yazı içeren bilgi ve belge, her tür fikri mülkiyet hakkı , tarafıma aittir.
Kaynak götermeden kullanılamaz