18 Eylül 2022 Pazar

TARİHTE BUGÜN / LER (1 - 18 Eylül 1922)

            Bu Anadolu Zaferi, tarih arasında, bir millet tarafından tamamen benimsenen bir fikrin,          ne kadar güçlü ve ne kadar zinde bir kuvvet olduğunun en güzel bir misali olarak kalacaktır.           (Mustafa Kemal ATATÜRK)

            100. YILINDA KURTULUŞ COŞKUSU

30 Ağustos 1922 Büyük Zaferin ardından 1 Eylül’de Uşak kurtulmuş, ardından diğer il/ilçeler ve son olarak 18 Eylülde Erdek düşman işgalinden kurtarılmıştır. Eylül ayı Ege’de bir başkadır. Kurtuluş yıldönümlerinde özellikle Ege’de tüm il/ilçe/beldeleri büyük bir heyecan sarar. Bu heyecanı 1990-1998 yılları görev yaptığım Denizli/Güney ve Aydın/İncirliova özelinde ailece yakınen yaşadık. Hele bu Eylül günleri işgalden kurtuluşun 100. yılı ise coşku bambaşkadır. Bu coşkuya da özellikle bu günlerde savaşı ve kurtuluşu yaşayan o güzergahta/bölgede tarihe tanıklık ederek yaşayacaktık.

(Kurtuluşun 100. yılı anısına tören/şehitlik/müze ziyaretleri dışında, 1 Eylül günü/gecesi Uşak’ta, 13 Eylül’de Mudanya/Trilye’de yaşanan heyecana birebir tanık olduk. Özellikle Trilye küçücük bir mübadil yerleşim yeri, deniz kenarı iskele meydanda Mudanya Belediyesince kurulan sahnede neredeyse 50 kişilik bir koro, sanat müziği ile başlayıp finali İzmir ve 10. yıl marşı ile tamamlarken, bu küçücük beldenin yüreği büyük insanları ile birlikte bizlerde coşku seline kapıldık.)

Aslolan kurtuluş destanına milletin/halkın sahiplenmesidir.

Onun dışında 100 yıl önce olduğu gibi günümüzde de tabiki Kurtuluş’un halk tarafından coşku ile sahiplenilmesinden rahatsız olanlar/rahatsızlık duyanlar, tarihi çarpıtmaya çalışanlar, tahtı/rahatı/keyfi için işgalciler önünde eğilen/teslim olan, işbirliği yaparak emperyalizme destek olanlara iadei itibar vermeye çalışanlar olacaktır.

Büyük Önder Mustafa Kemal ATATÜRK’ün yolunda,

Kurtuluş Destanı ile Nice Yüzyıllara!

(Karaağaç / 18 Eylül 2022)

Remzi KOÇÖZ



Hiç yorum yok:

Bu sitede yayınlanan her türlü ses, görüntü, yazı içeren bilgi ve belge, her tür fikri mülkiyet hakkı , tarafıma aittir.
Kaynak götermeden kullanılamaz