7 Ağustos 2022 Pazar

KARANTİNA GÜN(LÜK)LERİ - 13

         Bir milleti yaşatmak için birtakım temeller lazımdır ve bilirsiniz ki, bu temellerin en önemlilerinden biri sanattır. Bir millet sanattan ve sanatkârdan yoksunsa tam bir hayata sahip olamaz. Böyle bir millet bir ayağı topal, bir kolu çolak, sakat ve hasta bir kimse gibidir. Hatta kasdettiğim manayı bu söz de ifadeye yeterli değildir. Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş olur. Bir millet sanata önem vermedikçe büyük bir felakete mahkumdur. Birçok unsurlar o felaketin derecesini farketmez. Farkettiği gün de ne kadar müthiş bir etkinlikle çalışmak gerektiğini tahmin edemez.” (M. Kemal ATATÜRK-1923)


Farklılık Yaratan Sanatçı: JUSTİN BATEMAN

İnsanlığın varoluşundan bugüne yaratıcılığın bir sınırı yoktur. İlkel/tarım toplumundan modern anlamda bilgi toplumuna erişimde yol alınan buluşlar/keşifler/tasarımlar yaratıcılığın sonucudur. Sanat ise bir nevi bu yaratıcılığın görsel olarak sunumudur.

Günümüz sanat anlayışı yaratıcılığın sınırlarını zorlayarak farklılıklar konusunda muaazzam eserler oluşturmaktadır. Bu bağlamda, İngiliz sanatçı Justin Bateman doğadaki envayi çeşit taşları kullanarak kusursuz portreler oluşturmakta. Sanatçı, “Arazi Sanatı (Land Art)” adı verilen bu sanat bağlamında, ünlü isimlerin portrelerini ve ikonik sanat eserlerini taşlar ile “çakıllar benim piksellerim” diyerek yeniden oluştururken, taşların doğal renkleri yanında her bir çakıl taşı piksel görevi görüyor. 

Tayland/Chiang Mai’de yaşayan sanatçı, çalışmalarını oradaki arazide/doğada (sahillerde/dağlarda) oluşturuyor ve proje olarak ortaya çıkan eserler buralarda zaman içerisinde kaybolsa da, eserleri instagram hesabından paylaşarak yaşatmaya çalışıyor. Sanatçının, 2021 yılı 10 Kasım’ında (yaklaşık 3500 taştan oluşan ve 11 günde tamamlanan) Atatürk portresi paylaşımına Büyük Önderin sanata/sanatçılara yönelik tarihi sözlerini; “Bir millet sanattan ve sanatkârdan yoksunsa tam bir hayata sahip olamaz” notunu düşecektir. Büyük beğeni alan, ülke ve yurttaş olarak bizleri gururlandıran portrenin yaratıcısı sanatçı Justin Bateman başta olmak üzere projeye ve paylaşılmasına katkıları olan herkese (@jumboturkiye ve @lunaparkcreativeworks ile @engincanyagci ve @pomus.studio ekibi) emek/katkıları için ayrı ayrı teşekkürler.

(Kaynak:https://www.instagram.com/pebblepicassos/; https://www.instagram.com/p/CWD5rlGAkT1/ )





Hiç yorum yok:

Bu sitede yayınlanan her türlü ses, görüntü, yazı içeren bilgi ve belge, her tür fikri mülkiyet hakkı , tarafıma aittir.
Kaynak götermeden kullanılamaz