11 Mayıs 2021 Salı

KARANTİNA GÜN(LÜK)LERİ - 9

               “Cumhuriyetin kazanımlarının hızla yok edildiği, kültür kirlenmesinin, güzele düşmanlığın, çirkinliğin ve bayağılığın doruk noktasına ulaştığı, değerler sisteminin alt üst olduğu bu duyarlı dönemde; Felsefe, akıl zenginliği yaratan sanat ve kültür, çağdaş uygarlığın ölçüsüdür, yaşamın nöronlarıdır.” Daver DARENDE

Kültüre Katkı/Destek Sunabilmek…

‘Sadece bedenimiz değil, beynimizin de bağışıklığa ihtiyacı var: Kitaplar/okumak bunu sağlar…’

Salgın sürecinin en çok etkilenenleri özellikle emeği ile geçinme durumundaki çalışanlar ile küçük esnaf gibi ticaretle iştigal edenler.

Ancak bu sürecin görünmeyen bir boyutu ise -sağlık/güvenlik/kamu hizmeti sunanları da unutmamak kaydıyla- evlerimizde kaldığımız süreçte yazılı/görsel/işitsel boyutta (kitapları/makaleleri/yazıları/çizileri/oyunları/filmleri/müzikleri vd. gibi) bizleri yalnız bırakmayan; yazarlar/gazeteciler/müzisyenler/oyuncular/sanatçıların katkıları yadsınamaz.

Türk toplumu bugüne kadar olmadığı kadar kültür tüketicisi oldu.

Tabi ki sosyal medya sayesinde sanal olarak internet ortamında çok yönlü paylaşımlarla toplumsal duyarlılık noktasında dayanışma örneği vererek bir nevi sosyal sorumluluk üstlendi.

Ancak, basın/yayın sektörünün özellikle gazetecilik mesleğinin -sosyal medya kullanımının yaygınlaşması, ekonomik/siyasal sorunlar ve de salgının sebebiyet verdiği krizin etkisiyle- sıkıntılı bir sürecin içerisinde olduğu aşikardır.

Kültürün/felsefenin/sanatın/yaratıcılığın köreltildiği yerde -ülkede/coğrafyada/toplumlarda- gelişememe/yerinde sayma; yaşatıldığı/desteklendiği yerde de gelişme kaçınılmazdır.

Onlar; çağdaş uygarlığın ölçüsü, yaşamın vazgeçilmezleridir.

Tiyatro/sinema/müzik/kitap/gazete varsa hayat var demektir.

            Kitap al, hediyen kitap olsun.

Bir tiyatro/sinema/konser bileti alarak gidemesen de katkıda bulun.

Elektronik ortamda okuyabilsen de fırsat bulduğunda/imkanın oranında -hergün aldığınız ekmek yanında- bir de gazete al.

Yaşamlarını sürdürebilmeleri için Onlara destek ol.

-Özellikle birlikteliğin/dayanışmanın/paylaşmanın yaşanacağı “Bayram” öncesinde/içerisinde-

Kültür tüketerek geleceğe ışık tut!

Unutma; biriktirdiklerin değil, paylaştıkların senindir!     

Saygı, sevgi ve selamlarımla...

(10. 05. 2021)

Remzi KOÇÖZ

Hiç yorum yok:

Bu sitede yayınlanan her türlü ses, görüntü, yazı içeren bilgi ve belge, her tür fikri mülkiyet hakkı , tarafıma aittir.
Kaynak götermeden kullanılamaz