2 Ağustos 2020 Pazar

KARASU ÜZERİNE NOTLAR - 3

 

Nereden Nereye…

2019 yılı sonbahar ayları, Karasu’nun biraz dışında Doğusu yönünde, Aziziye’den Küçükboğaz yolu üzerinde ve denize 500 m mesafede kalan, iklim değişiklikleri sonucu kuruyan Çoban Tarlaları denilen mevkideki fındık bahçemiz yanına -4/5 sene sonrasında- gittiğimde tarım alanı olan bu bölgenin hemen hemen konut alanına döndüğünü gördüğümde biraz şaşırdım.

Aracımı TOKİ konutları istikametindeki kanal köprüsü üzerinde park edip kanal çevresini geziyordum. Üç bisikletli 10-11 yaşlarında çocuk yanımda durup hayrola amca ne arıyorsun diye sormaları üzerine çocukluğumuzda fındık topladığımız, sonrasında bahçe olarak ekip biçtiğimiz, hayvan otlattığımız, tarım yaptığımız bahçeye  ve bölgeye ilişkin kısaca bilgi verdim. Çocuklar Doğu Karadeniz’den ilçeye gelip inşaat işçiliği sonrası kendi anlatımlarına göre müteahhit olan ailelerin çocukları. “Amca buraya ne yapmayı düşünüyorsunuz, satacakmısınız, evmi yapacaksınız yoksa mütahidde mi vereceksiniz” şeklinde ard arda sorular sormalarına şaşırmadım değil. Demek ki o yaştaki çocuklar arsa/inşaat/müteahhitlik gibi konuların evde konuşulan ağırlıklı konular olması nedeniyle bu alanda fazlaca ilgiliydiler. Biraz sohbet ve kendimi tanıtmam sonrası, çocuklara büyüyünce ne olmak istiyorsunuz diye sorduğumda; 2’si futbolcu, olmazsa imam, 3.sü ise babası gibi inşaatçı olmak istediğini söyler.

50 yıl önce bizlere sorduklarında ise -Tüm iş/mesleklerin özellikle zanaatkarlığın toplumsal çerçevede önem/saygınlıkları kendine özgü olmakla birlikte -öğretmen/subay/ hukukçu/kaymakam/mimar/mühendis/doktor şeklinde hedeflerimizi sıralayıp hayallerimizi yüksek tutuyorduk.

Birde eski dönemlere ilişkin daha doğrusu Cumhuriyetin ilk 10 yılında dünyaya gelen, biri memur diğerleri esnaf/zanaatkar olan ilkokul mezunu bir kuşağı, içerisinde babamın da yer aldığı ve arkasına “Sönmez Hatıra” diye not düşülen 1950’li yıllara ait sararmaya yüz tutmuş siyah beyaz bir fotoğrafı bir döneme/yöreye/yaşama (özellikle kılık/kıyafet/özen/görünüm açısından) vurgu bağlamında paylaşmak istedim. 

Nereden nereye…

Saygı, sevgi ve selamlarımla…

Remzi KOÇÖZ


Hiç yorum yok:

Bu sitede yayınlanan her türlü ses, görüntü, yazı içeren bilgi ve belge, her tür fikri mülkiyet hakkı , tarafıma aittir.
Kaynak götermeden kullanılamaz