21 Kasım 2021 Pazar

TARİHTE BUGÜN/LER (21 Kasım 1923)

 “Atatürk, Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu, Türkiye’nin son mareşali, Türk tarihini ve toplumunu değiştiren bir başbuğdur. O ayrıştıran değil bütünleştirendir. Sığ değildir. 15 yıllık zaman dilimi bir model olarak insanların hafızasında ve önünde halen durmaktadır.” Prof. İlber ORTAYLI

İSTİKLAL MADALYASI (21 Kasım 1923)

Cumhuriyetimizin kurucusu büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’e İmparatorluk döneminde çoğu savaş başarıları nedeniyle çok sayıda madalya ve nişan verilmiştir. (Erzurum’da askerlikten istifa edip her türlü makam/rütbeden sıyrılarak “sinei millete” dönmesinin 1 ay sonrasında 9.8.1919’da nişan/madalya/rütbeleri geri alınıp, 4.2.1920’de tekrar iade edilmiştir.)

Ancak, Atatürk için önemli olan geçmişteki nişan/madalya/paye/ rütbelerden öte işgal altındaki ulusunun istiklal mücadelesinin lideri/başkomutanı olarak yedi düvele karşı ulusal kurtuluş savaşını kazandırıp ulusunu bağımsızlığa kavuşturarak Türkiye Cumhuriyetini kurmaktı. O’nun için en önemli ve değerlisi Cumhuriyet dönemindeki tek madalyası olan ve (98 yıl önce bugün) 21 Kasım 1923 tarihinde Türk Ulusu adına TBMM tarafından verilen kırmızı-yeşil şeritli İstiklâl Madalyası olacaktı.

Bir Özel Madalya…

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı olarak yaşamı süresince özellikle Batılı ülkelerce verilmek istenen ödül/nişanları kabul etmediği bilinen Atatürk’e, Amerikalı yazar/mizahçı Mark Twain adına kurulan bir derneğin madalya verişi O’nu çok hoşnut edecektir.

4 Kasım 1937’de, Fahri üyelerini İnsanlığa hizmeti olan bireylere kendi teklif eden ABD’deki Uluslararası Mark Twain Derneği tarafından; "Türk milletine neşe içinde yaşama yolunu açtığı ve rehberlik ettiği" gerekçesiyle madalya verilmesi üzerine,  genelde ödül/nişanlara rağbet etmeyen Atatürk’ün neşelenmesine/mutlu olmasına çevresindekilerin şaşırmalarına; “Yaşamımda işittiğim en büyük kompliman budur. Benim insan tarafımı övüyorlar” sözleriyle sevincini dile getirir. Söz konusu Derneğin Başkanı tarafından 15.6.1938 tarihinde Atatürk'e gönderilen mektupta: "Zamanımıza, geçmiş devirleri Büyük İskender, Jül Sezar ve Napolyon'undan daha şanlı bir isim bıraktınız. Askeri ve sivil dehanız bütün insanlık tarihi üzerinde derinden etkili olmuştur"  şeklinde yer alan sözcükler bir kahramanı onurlandırmaktan öte tarihe not düşülmesi açısından çok anlamlıdır.

İstiklal Madalyası verilmesinin yıldönümünde, başta Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal ATATÜRK olmak üzere İstiklal Mücadelesine katılan tüm Kahramanlarımıza minnet ve saygılarla...

(21 Kasım 2021)

Remzi KOÇÖZ


Hiç yorum yok:

Bu sitede yayınlanan her türlü ses, görüntü, yazı içeren bilgi ve belge, her tür fikri mülkiyet hakkı , tarafıma aittir.
Kaynak götermeden kullanılamaz