26 Haziran 2022 Pazar

KARASU ÜZERİNE NOTLAR - 10

         ‘Cumhuriyetin ilk 10 yılında dünyaya gelen, esnaf/çiftçi bir kuşağın (3. nesil) çocuğu olarak, siyah/beyaz yıllarımızı, yokluk/zorluk günlerimizi unutmak mümkün mü? Karasu sevdası bizim gibi gurbettekiler açısından; çocukluk yanımız Ata topraklarına çekiyor bizi ister istemez. Emeklilik ve akabinde gelişen salgın sonrası sosyal medya ortamında kendimizi bulurken, uzun yıllar karşılaşmadığım/ görüşmediğim tanıdık simalarla (abilerden/arkadaşlara/ kardeşlere/öğretmenlere) sanal ortamda da olsa iletişim imkanı oluşur.  Gazete/dergi yazılarım ile kendi sayfamdan paylaşımlarım dışında bazen yorumlarla bazende emojinlerle paylaşımlara dahil olurken, bir nevi gönül köprüsü oluşacaktı.’

KARASU ÖZNELİ…

Sakarya ilinin kendi adıyla bütünleşen nehrinin Karadeniz’e döküldüğü ağızda/bölgede yer alan Karasu yıllar öncesi Kafkas ve Balkan ağırlıklı göç almış, sonrasında da –toprak yeterli gelmeyip ve de artan nüfusu besleyemeyince- kısmi olarak göç vermeye başlamış; çareyi gurbete gitmekte aramış. Bizlerde Kafkas kökenli muhacir torunu olarak ortaokul sonrası gurbete okumaya gitmiştik.

Karasu’da -dershane gibi destek olmadan- okul/öğretmen/öğrenim bilgilerimizle olanaksızlık dönemlerinde yatılı okul sınavlarında 3 okul (Kuleli Askeri Lisesi – Çapa Öğretmen Okulu – Polis Koleji) kazanmamın ardından birini yani sonuncusunu tercih edip meslek sahibi olurken, 21. yy. çeyreğinde günümüz Türkiyesinde; “eller aya biz yaya” yakıştırmacasında, eğitim artık her açıdan -okur/yazarlık yeterli sayılarak- ikinci hatta arka plana atılıp, ilçemin/ülkemin eğitimde gelmiş olduğu durumu gördükçe/düşündükçe hüzünleniyordum.

Karasu/Aziziye Mahallesinde başlayan çocukluğumuz öğrenim için başkent Ankara’ya evrilerek, sonrasında biz bu ilçenin çocukları olarak Türkiye’nin dört bir köşesinde mesleki kariyer olarak -en küçük rütbeden başlayıp en üst rütbeye- liyakatla yükselerek hizmet verme yanında çok değişik kültürleri yakından tanıdık. O yerlerdeki toplumsal dayanışmayı, sivil toplum çabası olarak örgütlü mücadelelere tanık olduk.

Aslolan yöresel/bölgesel zenginliklerin kültürle bezenerek -yerelden ulusala, ulusaldan evrensele- ülkem açısından büyük önder Atatürk’ün bizlere işaret ettiği akıl ve bilimin yeniden rehber edinilmesi vede onun ışığında çağdaş uygarlık yolunda yürünülmesidir. Toplumsal bilinç, sorumluluk, duyarlılık ve örgütlü mücadele çok önemli...

Tabiki Cumhuriyetin yarattığı fırsat eşitliği, ailelerimizin bize olan emekleri yanında, geçmişte Karasu’da görev yapan (ve sonrasında Ankara'da Kolejde) elleri öpülesi Cumhuriyet öğretmenlerinin hepsinin bizler üzerinde ayrı ayrı emekleri/katkıları vardır. Yaşamını yitirenlere rahmet, geride kalanlara nice sağlıklı yıllar temennisiyle minnet ve şükranlarımı sunuyorum.

Saygı, sevgi ve selamlarımla...

(Ankara / 26. 06. 2022)

Remzi KOÇÖZ 

            (*Aşağıdaki foto 2007 yılında Trabzon-İstanbul uçuşunda Karasu’ya ilişkin çektiğim bir enstantanedir.)



Hiç yorum yok:

Bu sitede yayınlanan her türlü ses, görüntü, yazı içeren bilgi ve belge, her tür fikri mülkiyet hakkı , tarafıma aittir.
Kaynak götermeden kullanılamaz